Column: Sinterklaas en zijn vreetfestijn

Sinterklaas is nog niet eens in het land en eigenlijk kunnen we geen zoetigheid meer zien. De pepernoten, kruidnoten, chocoladeletters en marsepeinen creaties liggen vanaf september al in de winkel. September? Eind augustus werd de ‘sinterklaashoek’ in supermarktketen al opgezet. Eigenlijk staat je gedachte nog helemaal niet naar kruidnoten en dit soort lekkernij in augustus, maar desondanks koop je het toch.

Ja, daar zit je dan. Het is 25 graden en je geniet van een warme zon die je huid doet opgloeien. En wat ben je aan het eten? Geen stukje watermeloen maar een hand vol kruidnoten. Het sinterklaasfeest verliest volledig zijn traditionele karakter en wij, Nederlanders, hebben daar gewoon lak aan. We doen er allemaal aan mee om van Sinterklaas een geheel vreetfestijn te maken. Jaarlijks gaat er zo’n 40 miljoen euro over de toonbank voor het snoepgoed van de Sint, wat eigenlijk helemaal niet raar is als je het vanaf augustus al kunt kopen en iedereen hier massaal in los gaat. En wat is het gevolg hiervan? Juist. In december is geen één pepernoot, kruidnoot of chocoladeletter meer te koop. Je moet dus gewoon al bijtijds inkopen om sinterklaas te kunnen vieren met het bijbehorende snoepgoed. En wat leg je je kind uit als je samen boodschappen aan het doen bent? De vraag: ‘Mamma, waarom liggen er al kruidnoten in de winkel? Sinterklaas en zwarte piet zijn deze toch nog aan het bakken?’ is daarmee ook volledig te verwachten. Wij, als ouders, als zusters of broeders óf als babysit, moeten hier dan ook altijd rekening mee houden. Maar ach, het is eigenlijk ook wel een beetje onze eigen schuld. Misschien moeten we eens leren om niet volledig los te gaan met het snoepgoed wat in de winkels ligt. Misschien dat Sinterklaas dan wél zijn charmes behoudt en misschien dat we dan wat minder ons best moeten doen om al die aangevreten kilo’s er weer af te sporten. Misschien.. misschien en misschien. Ik denk niet dat het zal gebeuren. Sinterklaas is definitief veranderd in een vreetfestijn en dat valt niet meer terug te draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation